به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از واحد مرکزی خبر، نامه جمهوری اسلامی ایران را "پورمند" ، نفر دوم نمایندگی کشورمان در آژانس روز دوشنبه 3 خرداد باحضور نمایندگان برزیل و ترکیه در محل اقامتگاه مدیرکل آژانس به وی تحویل داد.
متن کامل نامه به شرح زیر است :
بسم الله الرحمن الرحیم
عالیجناب آقای آمانو
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی
عالیجناب
جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو فعال آژانس بین المللی انرژی اتمی ، در راستای عمل به تعهدات خود نسبت به آن و نیز معاهده NPT همواره همکاری های گسترده ای را به نحو احسن در تعامل با آژانس از خود نشان داده است. این همکاری ها و تعامل گسترده با آژانس ، نشان از اهمیت بخشیدن به این نهاد بین المللی و توجه به اهمیت معاهده مزبور می باشد. متقابلاً جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد تا ضمن محترم شمرده شدن حقوق پیش بینی شده در اساسنامه آژانس برای اعضاء و نیز حقوق مقرر در ماده 4 معاهده NPT از یک سو و تکالیف آژانس طبق اساسنامه خود در ارایه خدمات به کشورهای عضو آژانس از سوی دیگر، بدون هیچگونه تبعیضی از تمامی مساعدت ها و امکانات ذیربط برخوردار گردد.
موضوع تامین سوخت برای راکتور تحقیقاتی تهران از مواردی است که کاملاً در چارچوب وظایف آژانس قرار دارد و مسئولیت آژانس در این زمینه کاملاً شفاف و روشن است .متاسفانه، علیرغم گذشت حدود یکسال از ارسال نامه رسمی جمهوری اسلامی ایران (تاریخ دوازدهم خرداد 1388) به آژانس برای دریافت سوخت راکتور یاده شده که دارای مصارف دارویی و ارایه خدمات پزشکی به حدود یک میلیون نفر می باشد، نه تنها سوخت مزبور به کشورم تحویل نشده است بلکه مسیر طی شده نیز بخاطر وضع شرایط نامعقول از طرف مقابل نافرجام مانده است.
اکنون فرصت را مغتنم می شمارم اعلام نمایم در نشست سه جانبه سران در تهران با حضور روسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدراتیو برزیل و نخست وزیر جمهوری ترکیه که دو کشور اخیر هم اکنون عضو شورای حکام آژانس نیز هستند گفتگوهای سازنده ای در زمینه همکاری های هسته ای داشته ایم و نتیجه آن صدور "بیانیه مشترک ایران، ترکیه و برزیل در 17 می 2010" می باشد که به ضمیمه یک نسخه آن را رسماَ تقدیم جنابعالی می نمایم. جمهوری اسلامی ایران موافقت خود را با محتوای بیانیه مشترک و تک تک بندهای آن که به هم پیوسته می باشند و هر یک از بند ها نیز از اهمیت خاصی برخوردار است، اعلام می دارد.
برای اجرایی شدن بیانیه مشترک، بدینوسیله در مرحله اول مطابق بند 6 این بیانیه، جمهوری اسلامی ایران موافقت خود را به صورت مکتوب و رسمی با محتوای بیانیه به ویژه پنج بند نخست آن به آژانس اعلام می نماید. این پنج بند عبارتند از:
1. ما بر تعهد به معاهده عدم گسترش سلاح های هسته ای و مواد مرتبط آن تأکید می کنیم و حقوق تمام اعضا شامل جمهوری اسلامی ایران، در استفاده صلح آمیز و بدون تبعیض برای توسعه تحقیق، تولید و استفاده از انرژی هسته ای (همچنین چرخه سوخت هسته ای شامل فعالیت های غنی سازی) را یادآوری می کنیم.
2. ما اعتقاد راسخ خودرا بیان می داریم که اکنون فرصتی به دست آمده است تا روندی رو به جلو در فضایی مثبت، سازنده و غیرتقابلی شروع تا به دوره ای از تعامل و همکاری رهنمون شود.
3. ما معتقدیم که تبادل سوخت هسته ای بستری برای شروع همکاری در عرصه های مختلف به ویژه همکاری های صلح آمیز هسته ای شامل ساخت نیروگاه هسته ای و راکتورهای تحقیقاتی می باشد.
4. بر مبنای این نکته، تبادل سوخت هسته ای حرکتی سازنده، رو به جلو و نقطه شروعی برای همکاری میان ملت ها است. چنین حرکتی باید به تعامل مثبت و همکاری در زمینه فعالیت های صلح آمیز هسته ای هدایت شود. و از هر گونه تقابلی اعم از تدابیر، اقدامات و یا بیانیه های تهدیدآمیزی که به حقوق و تعهدات هسته ای ایران تحت NPT لطمه می زند اجتناب گردد و همکاری هسته ای جایگزین آنها شود.
5. بر مبنای موارد فوق، در راستای تسهیل همکاری هسته ای ذکر شده در بالا، جمهوری اسلامی ایران بر امانت گذاری 1200 کیلوگرم اورانیوم با غنای کم (LEU) در ترکیه موافقت می کند. این مواد LEU در مالکیت ایران در ترکیه قرار خواهد داشت. ایران و آژانس امکان نظاره گری بر نگهداری ایمن از این مواد LEU را در ترکیه دارند.
انتظار داریم آژانس نیز مطابق بند 6 این بیانیه، گروه وین (امریکا، روسیه، فرانسه و آژانس) را از مفاد آن مطلع ساخته و پاسخ مثبت گروه وین را به ما منعکس نماید. چنین اقدامی مطابق این بیانیه شروع مذاکرات برای تفصیل جزییات بیشتر تبادل سوخت از طریق انعقاد توافقنامه کتبی و همچنین ترتیبات مقتضی بین ایران و گروه وین را موجب خواهد شد.
ما در انتظار دریافت پاسخ جنابعالی در اسرع وقت هستیم.
عالیجناب بهترین درودهای مرا پذیرا باشید
علی اکبر صالحی
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران